Cele lekcji:
- poćwiczysz czytanie ze zrozumieniem,
- będziesz umiał samodzielnie pisać przepis kulinarny.
Rozdział 5 - czytanie ze zrozumieniem
Uważnie posłuchaj czytanego tekstu i postaraj się odpowiedzieć na pytania:
1. Co znajdowało się w blaszanych puszkach?
2. Jakie kwiaty stały na oknie?
3. Na stole stał wielki szklany słój, co znajdował się wewnątrz niego?
4 . Jaką zupę ugotował pan Kleks dla swoich uczniów?
5. Jaka potrawę wybrał Adaś Niezgódka?
6. Co na obiad zjadł pan Kleks?
Składniki:
- trzy kwarty pomarańczowych szkiełek,
- garstka białego proszku,
- trochę wody,
- wymalowane zielone grochy,
- kilka płomyków świec.
Wykonanie
Na początek przygotuj ogromny rondel, wrzuć do niego trzy kwarty pomarańczowych szkiełek. Następnie dosyp garstkę białego proszku i dolej wody. Teraz cienkim pędzelkiem wymaluj zielone grochy. Na zakończenie dorzuć kilka płomyków świec. Gdy zupa będzie ciepła, podawaj.
I inne przepisy:
W kuchni Akademii Pana Kleksa niepodzielnie króluje sam pan Kleks. Wzdłuż ścian stoją długie stoły, a na nich blaszane puszki wypełnione szkiełkami przeróżnych barw i odcieni. Są tam także naczynia z jadalnymi farbami oraz ogromny zbiór najdziwaczniejszych pędzli i pędzelków. Na parapetach stoją drewniane skrzynki z jaskrawymi kwiatami, wśród których przeważają nasturcje i pelargonie. Pośrodku kuchni stoi wielki stół, na którym stoi pękaty szklany słój napełniony płomykami świec oraz mnóstwo małych słoików z kolorowym proszkiem.
Pieczeń wołowa z buraczkami i tłuczonymi kartoflami:
- Do dużej brytfanny włożyć jeden płomyk świecy, położyć na nim maleńki kawałeczek mięsa i dodać jedno czerwone i jedno niebieskie szkiełko.
- Posypać wszystko szarym proszkiem.
- Gdy mięso się upiecze, a szkiełka rozgotują przyłożyć do brytfanny pompkę powiększającą i kilkakrotnie nacisnąć na denko.
- Na kartoflach wymalować cienkim pędzelkiem koperek.
Kompot malinowy:
- Kilka listków pelargonii wrzucić do dzbanka. posypać je proszkiem agrestowym.
- Skosztować i stwierdzić, że nie smakuje.
- Grubym pędzlem przemalować kompot agrestowy przy użyciu czerwonej farby na kompot malinowy.
Świetnie by było, gdyby się tak dało w prawdziwym życiu. Jeżeli coś nam nie smakuje, odrobina farby i viola! mamy nowe, pyszne danie.
Wyzwanie
Pomyśl, jak urozmaicić Twoją jutrzejszą potrawę, by była godna kuchni Pana Kleksa ;-)
Zadanko
Napisz przepis na potrawę godną pana Kleksa. Postaraj się, aby była oryginalna.
1. Najpierw napisz składniki wymyślonej potrawy, podaj ich dokładną ilość, np. 5 płatków róży.
2. Nie podawaj więcej niż 5 składników.
3. Teraz czas na wykonanie.
4. Opisz czynności po kolei.
5. Zastosuj wyrazy: na początek, następnie, na koniec, itp.
6. Pisz tak, jakbyś komuś rozkazywał, np. dodaj, polej, pokrój.
Wzoruj się na przepisie napisanym wyżej.
Zadanko
Napisz przepis na potrawę godną pana Kleksa. Postaraj się, aby była oryginalna.
1. Najpierw napisz składniki wymyślonej potrawy, podaj ich dokładną ilość, np. 5 płatków róży.
2. Nie podawaj więcej niż 5 składników.
3. Teraz czas na wykonanie.
4. Opisz czynności po kolei.
5. Zastosuj wyrazy: na początek, następnie, na koniec, itp.
6. Pisz tak, jakbyś komuś rozkazywał, np. dodaj, polej, pokrój.
Wzoruj się na przepisie napisanym wyżej.
Komentarze
Prześlij komentarz